De Essentie van Montessori

In een van de voorbije posts heb ik al wat uitleg gegeven over de filosofie van Maria Montessori.
Ik leg graag de nadruk op haar aanpak, niet alleen omdat ik dit zo ontzettend interessant vind, maar ook omdat er veel misconceptie is over haar werk. Velen denken dat je met het materiaal alleen aan de Montessori-methode doet; ik denk daar anders over. Materiaal is bijzaak. Wanneer je de energie voelt en weet waar je aan begint, hoe je het aanpakt en vooral wie jij bent in dit verhaal, dan geloof ik dat je kind gaat fleuren binnen de Montessori-methodiek. Ik zal alvast de volgende drie onderdelen binnen haar filosofie toelichten met voorbeelden uit mijn eigen ervaring.
- Observeer constant om te kunnen constateren wie er ondersteuning nodig heeft.
Niet te vlug inpikken en ondersteunen wanneer iets dreigt mis te lopen, of het kind onjuiste antwoorden geeft. Het kind voelt zelf meestal dat iets niet echt juist is. Wanneer dit niet het geval is, doe ik het werkje of de oefening terloops opnieuw met de juiste handelingen en uitkomst. Zo voelen zij zich nog steeds vrij om fouten te maken. Noah nam de binominale kubus, maar hij kreeg het maar niet terug in het doosje. Hij legde de plateau met de kubus terug op zijn plaats in de kast, liep naar de keuken met een grijns op zijn gezicht, vond niet wat hij wou en liep terug ons klasje binnen. Hij nam opnieuw datzelfde werkje en deed dit keer blokje per blokje heel bewust op de juiste plaats. Ik kon heel makkelijk hem tegemoet komen in de keuken en hem vragen stellen of tonen hoe dit wel kan, maar bleef observeren, en met een prachtig resultaat.
- Sta altijd klaar om een kind te helpen dat jouw hulp nodig heeft.
Jouw bijzijn als moeder is van enorm belang voor een kind. Ze vinden het niet erg als je hen observeert of iets anders doet dan hen, als je er maar bent. Stel je maar eens voor dat je iets stuk maakt, niet weet hoe dit op te lossen en je staat daar alleen. Eng hè? Kinderen voelen dit als verlating. Daarom vind ik het belangrijk om steeds in de buurt te zijn zodat ze zich veilig voelen, rust ervaren en vrij zijn om zich te ontwikkelen, want jij bent er.
- Help degenen die zoeken naar een werkje of activiteit, maar dat niet kunnen vinden.
Het Montessori materiaal verander ik af en toe van plaats, om het wat spannend te houden. De thema werkjes veranderen op dagelijkse basis. De kinderen kunnen dan meestal niet snel genoeg in het klasje staan om toch nog even die leuke werkjes te maken voor ze weg zijn. Maar het gebeurt dat het ene kind even geen idee heeft van wat hij/zij wil… Noor was al bezig met iets wat ze graag wou doen, Noah raakte elk materiaal aan, zonder er echt één uit te kiezen. Dus ik keek, bleef kijken, en zag hoe zijn handen aan de ene kast bleven hangen, maar zijn lichaampje al bij de andere stond. Uit voorgaande observaties wist ik welke materialen zijn voorkeur heeft, dus nam ik er zelf een, en begon dat werkje in stilte te maken. Hij kwam bij me op de schoot zitten en maakte dit werkje af en herhaalde dit werkje meerdere keren. Zijn opluchting, rust en vreugde voel ik nog steeds…
Ik hoop dat dit een vorm van inspiratie kan zijn.
Vertel me wat dit met je doet en wat jouw ervaringen zijn; ik hoor het graag ❤️